Tech

Slim speelgoed onder de kerstboom? Doe maar niet

Na allerlei slimme apparatuur, zoals een wasmachine die via je smartphone aangeeft wanneer je was klaar is en een TV die je met je stem aanstuurt, was het natuurlijk wachten op slim speelgoed. En zoals bij alle nieuwe technologie zitten hier risico’s aan.

Ontwikkelingen in de speelgoed wereld gaan al erg hard en daarom is er nu ook slim speelgoed. Deze poppen en knuffelberen zijn erg leuk voor kinderen omdat ze reageren op hun stemmen. Ze leren hun naam, lievelingskleur en andere details. Voor je kind lijkt het alsof de pop echt luistert en het kind leert kennen. Dit kan doordat het speelgoed contact maakt met servers waar de informatie wordt opgeslagen en geanalyseerd.

Waarschijnlijk vind je het al vreemd dat de gesprekken met je kind naar een server worden gestuurd. Want wat jouw kind bespreekt met de pop, dat gaat niemand aan.

Maar het probleem gaat een stap verder. De pratende pop “My Friend Cayla” verbindt zich via Bluetooth met een smartphone waar de bijbehorende app op zit. Met de app kun je de pop verhaaltjes laten vertellen of de pop via Wikipedia antwoorden laten zoeken op vragen van je kind.

Het probleem met Cayla is dat iedereen in de buurt van de pop contact kan maken met de Bluetooth functie van de pop waardoor iedereen naar je kind kan luisteren. De verbinding is namelijk niet beveiligd.

Nu verwachten we niet dat je kind de  16 cijfers van je credit card kan opnoemen (tenzij de pop vraagt om de kaart te pakken en deze voor te lezen). Maar als je kind vertelt wanneer je op vakantie gaat, dan weten anderen wanneer jouw huis leeg is en wanneer er dus makkelijk kan worden ingebroken.

Cayla en de pop i-Que waren in Nederland al te koop bij Bart Smit en Intertoys. Vanwege privacy klachten van verschillende Europese consumentenbonden heeft de Nederlandse consumentenbond aan deze winkels gevraagd om de poppen uit het assortiment te halen. Mensen die de poppen al hebben gekocht, kunnen deze terugbrengen of ruilen.

Het is logisch dat je met kerst je kind wilt geven wat hij of zij hoog op het verlanglijstje heeft staan. Maar zodra er met nieuwe technologie gewerkt wordt, is het handiger om even te wachten en te zien wat deze technologie wel of niet kan. Sommige elektronica kan ontploffen of kortsluiten. Of slecht beveiligd zijn. Net als met the Internet of Things adviseer ik om met the Internet of Toys evenveel waakzaamheid uit te oefenen.

The author: Elles

Of het nu gaat om mode, styling, nieuwe trends of leuke tips. Op mijn blog deel ik alles wat ik interessant vind. Zo lees je mee bij mij at home!