InterieurUncategorized

3 tips voor het mooi houden van je houten tafel

Een houten tafel is erg sfeervol en kan je interieur in één keer een stuk gezelliger en warmer maken. Toch is een houten tafel ook erg kwetsbaar en kan deze na verloop van tijd gaan verouderen. Het onderhouden van de tafel is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat de tafel zo lang mogelijk mooi blijft en je er langer van kunt genieten. In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je ervoor zorgt dat je houten tafel mooi blijft.

Bescherm je tafel en maak gebruik van onderzetters

De allereerste tip die ik je wil geven is om je tafel te beschermen tegen kringen en afdrukken. Dit kun je doen door onderzetters te gebruiken voor je glazen, placemats voor je borden of je hele tafel bedekken met een tafelkleed. Let wel op dat bepaalde tafelkleden puur voor de sier en de kruimels zijn en vloeistoffen alsnog doorlaten. Valt er dus een glas rode wijn om, dan zul je alsnog snel moeten handelen en kun je er niet zomaar vanuit gaan dat het tafelkleed de tafel beschermt. Vind je het zonde om de tafel te bedekken met een tafelkleed omdat je zo het hout niet meer ziet? Dan zijn er tegenwoordig ook doorzichtige tafelkleden, die als een soort placemat je hele tafel bedekken. 

Behandel de tafel eens in de zoveel tijd

Een houten tafel kan snel beschadigen en wordt daarom in de meeste gevallen behandeld met een olie of een lak. Is jouw tafel al behandeld voor je hem in huis geplaatst hebt, dan is het belangrijk om te weten hoe de tafel behandeld is. Wanneer het blad met olie behandeld is, dan is het goed om te weten dat je de eerste 6 weken voorzichtig zult moeten zijn met water, hitte en vocht. Daarnaast is het ook slim om geen schurende middelen te gebruiken omdat je hiermee de olie kunt beschadigen. Een tafel die is behandeld met lak is iets makkelijker in de omgang. Let op: Na verloop van tijd kan de olie of lak toe zijn aan vernieuwing. Het is daarom goed om je tafel eens in de zoveel tijd te behandelen.

De tafel afnemen

Het is maar een kleine moeite, maar kan er wel voor zorgen dat je tafel langer mooi blijft: de tafel afnemen nadat je eraan hebt gegeten of geborreld. Let wel op dat je dit nooit met een kletsnatte doek doet, te veel water is niet goed voor hout. Gebruik daarom een droge of licht vochtige doek om de tafel af te nemen. Zijn er echte vlekken op je tafel gekomen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk handelt. Zo kun je voorkomen dat de vlekken doordringen tot het hout. 

Read More