Tech

De risico’s van the internet of things

The Internet of Things is een relatief nieuw fenomeen op het gebied van elektronica. Tegenwoordig kun je o.a. een thermostaat, koffiezetapparaat, babymonitor of stofzuiger aanschaffen die verbinding maakt met het internet. Je smartphone werkt dan als afstandsbediening om deze slimme apparaten aan te sturen. Je kunt dan relaxt blijven zitten en met je smartphone contact maken met je apparaten. Of nog makkelijker, zorg ervoor dat je stofzuiger alvast zijn werk doet voor je thuiskomt en zet de thermostaat alvast iets hoger voor je thuiskomt.

Slimme apparaten zijn heel handig. Ze vergemakkelijken het leven en zorgen tevens voor energiebesparing, door de verlichting en verwarming te regelen als je niet thuis bent.

Risico’s

Omdat deze apparaten via wi-fi contact leggen met je thuisnetwerk, liggen hier gevaren op de loer. De duurdere producten zijn beter beveiligd en juist gepatcht waardoor onbevoegden geen contact kunnen leggen met je apparaten. Maar zoals met elk product worden er ook goedkopere varianten uitgerold. Om ze goedkoper te maken is er minder aandacht besteed aan de kwaliteit en de beveiliging, en worden ze vaak met verouderde techniek geïnstalleerd. Indringers kunnen daardoor makkelijk inbreken in bijvoorbeeld je baby monitor of je beveiligingssysteem.

Wat kun je hiertegen doen?

  • Onderzoek doen: Voor je een apparaat aanschaft, kun je op internet zoeken of dit apparaat al door onafhankelijke deskundigen is bestudeerd en of er kwetsbaarheden ontdekt zijn. Het Internet of Things is een hot-topic en veel mensen houden zich ermee bezig. Doe daarom goed onderzoek voor een apparaat in huis te halen
  • Niet het nieuwste product kopen: Net als bij andere elektronica zitten er in nieuwe apparaten bugs. Je kunt het beste een iets oudere variant aanschaffen, die software updates heeft gehad. Daarnaast zijn de nieuwste producten nog niet onderzocht door onafhankelijke experts, waardoor er onontdekte kwetsbaarheden in verborgen kunnen zitten.
  • Koop niet het goedkoopste product: De duurdere producten zijn vaak beter beveiligd tegen indringers.
  • Kies een product met niet te veel opties: Wanneer je een apparaat nodig hebt waarin privé informatie kan worden opgeslagen, zoals een baby monitor, kies dan een simpel model dat alleen geluid verzendt. Hoe meer uitgebreide mogelijkheden, hoe meer informatie hackers van jou kunnen stelen als zij jouw apparaat overnemen. Een uitgebreide baby monitor met live-videostream geeft hackers de mogelijkheid om mee te kijken terwijl je baby slaapt.

Bij alle punten geldt ook, gebruik je gezonde verstand. Doe onderzoek, koop niet het eerste product dat je tegenkomt en als iets niet goed voelt, koop het dan niet.

The author: Elles

Of het nu gaat om mode, styling, nieuwe trends of leuke tips. Op mijn blog deel ik alles wat ik interessant vind. Zo lees je mee bij mij at home!