Lifestyle

Van KansArme Student naar Arme Student

Waar vroeger nog iedereen studiefinanciering kreeg, krijgen jullie tegenwoordig niets… Nou ja, een lening. Maar daar wordt je ook niet bepaald rijk van. Je zult je lening uiteindelijk toch een keer terug moeten betalen 🙁 Toch valt er gelukkig nog wel het één en ander bij te verdienen naast je studie. Zodat je toch naar de leuke feestjes kunt gaan, en niet te veel van je studentenleven hoeft te missen!  

Bijbaantje in de Supermarkt/Kledingwinkel/Drogist

Om de hoeveelheid uitgaven ten opzichte van mijn inkomsten toch nog wat binnen de perken te houden, werk ik zelf in de avonduren en in de weekenden bij de Kruidvat. Voordat ik bij de Kruidvat terecht kwam, heb ik allerlei winkels benaderd met de vraag of ze nog personeel zochten. In de meeste gevallen kreeg ik dan een formulier mee. Deze heb ik vervolgens keurig netjes ingevuld en persoonlijk weer terug gebracht. Deze tactiek (*kuch*) leverde me uiteindelijk drie mogelijke bijbaantjes op 🙂

Ik zou je dan ook van harte willen aanraden dat als je opzoek bent naar een bijbaantje in de supermarkt/kledingwinkel o.i.d. om de winkels zelf te benaderen. Ik moet overigens wel opmerken dat ik het voordeel had dat ik hiervoor ook al in een supermarkt had gewerkt. Maar niet geschoten is altijd mis! Als je dan alsnog te oud bent of als je jezelf niet geschikt acht voor een dergelijke bijbaan, zijn er gelukkig nog genoeg andere dingen die je kunt doen om wat bij te verdienen.

Bijbaantje in de Horeca

Zo zou je altijd nog in de horeca kunnen werken. Zo zou je bijvoorbeeld in de kroeg of club kunnen gaan werken. Ik zou hier persoonlijk niet geschikt voor zijn. Mijn uurtjes slaap zijn me hier te kostbaar voor. Maar ik kan me voorstellen dat het een ideale studentenbaan. Je hoeft geen feestje te missen, terwijl het je ook nog eens geld oplevert. Veel vriendinnen van mij werken dan ook voor mise en place. Ze moeten hierbij overigens wel het hele land door. Toch werken ze dan wel vaak samen.

Verder kun je er ook voor kiezen om te werken in een restaurant of café te werken. Ideaal bij een dergelijke bijbaan is dat je vaak eten op je werk krijgt. Nou ja, als je in een snackbar werkt is dit niet altijd ideaal. Haha. Maar ik denk wel dat je snapt wat ik bedoel. Bovendien krijg je ook nog eens vaak fooi. Geld dat je erg goed kunt gebruiken als student.

gift-1534954_640Schrijf je in bij een Studenten Uitzendbureau

Levert het bovenstaande allemaal niets op dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Er zijn genoeg uitzendbureaus voor studenten te vinden op het internet. Op dergelijke websites vind je wel vaak vacatures voor een dagklus. In dit geval moeten er bepaalde klussen op een korte termijn worden uitgevoerd. Je kunt hierbij denken aan het tellen van het verkeer op de weg, het uitdelen van folders, maar ook aan het werken achter de kassa tijdens de kerstdagen.

Ik heb me zelf ook een keer ingeschreven voor een dagklus. In dit geval was het de bedoeling dat ik in verband met de kerstdrukte een paar dagen bij H&M achter de kassa zou komen te staan 🙂 Dit leek me ideaal, omdat ik op deze manier nog wat extra geld kon verdienen naast mijn bijbaantje. Wel ging het bij mij niet helemaal zoals het zou moeten gaan (dit is overigens wel vaker bij mij het geval :p). Ik moest van tevoren op gesprek komen voor een sollicitatie bij het uitzendbureau. Dit verliep allemaal goed. Vervolgens zou ik dan nog een keer terug moeten komen voor een cursus (het bedienen van een kassa). Aangezien ik niet op de twee momenten kon dat deze cursus werd aangeboden, ging het hele feest niet door. Maar goed, dat zou jullie niet tegen moeten houden.

Ik denk dat het alsnog een goede kans is om wat geld te verdienen zonder dat je gelijk ergens aan vast zit! Op dit moment heb ik het zelf te druk, maar anders zou ik het zelf nog wel eens willen uit proberen.

Bijbaantje op je School

Soms bied je school ook ideale bijbaantjes aan. Je kunt hierbij denken aan administratief werk. Maar je kunt ook denken aan het geven van bijles. Van dit laatste steek je zelf ook vaak nog het één en ander op. Dergelijke bijbaantjes kun je vaak goed combineren met je studie. Als je toch op school bent, kun je ook gelijk wat bijverdienen!

Administratief Werk

Nog even terugkomend op het voorgaande, een administratieve bijbaan is sowieso een goed idee. Het staat vaak goed op je CV. Het verdient goed. En bedrijven hebben een goedkope kracht aan je. Als je voor dergelijk werk in aanraking wilt komen, zou ik je wel aanraden om gewoon open sollicitatiebrieven naar bedrijven te sturen met een duidelijke motivatie. Als je vervolgens niets meer hoort, kun je dergelijke bedrijven altijd weer terugbellen.

Straat- of Telefonisch Verkoper

Natuurlijk kun je er ook altijd nog voor kiezen om producten op straat of via de telefoon te verkopen. Opgemerkt moet worden dat het hierbij niet altijd om producten hoeft te gaan. Je kunt ook voor een onderzoeksbureau gaan werken. In dit geval moet je proberen zoveel mogelijk respondenten in te winnen. Ik moet zeggen dat het mij persoonlijk niet het meest ideale bijbaantje lijkt. Wel levert het vaak veel op. Bovendien krijg je vaak een bonus wanneer je een bepaalde doelstelling haalt.

Vragenlijsten Invullen

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt als je wat extra geld wilt gaan verdienen. Toch heeft het mij aardig wat opgeleverd. Sommige bedrijven geven je namelijk geld voor het invullen van een vragenlijst. Aangezien je zelf kunt bepalen wanneer je een dergelijke vragenlijst wilt invullen, is het een ideale manier om naast je studie of al bestaande bijbaantje nog wat geld bij te verdienen. Ik vul dan ook vaak vragenlijsten in de trein in. Op dergelijke momenten heb ik toch niets beters te doen!

Ben ik iets vergeten? Wat doen jullie naast jullie studie?

 

Leave a Reply